ANTIK ZSOLNAY tárgyak

Műgyűjtő partnereink részére, valamint kúriák, panziók, színházak továbbá filmszínházak részére AZONNALI készpénz fizetéssel MAGAS ÁRON vásárolunk antik:

minden nemű antik ZSOLNAY műtárgyakat!

Országos Zsolnay felvásárlási akció!
Vásárolunk készpénzért Zsolnay kerámiákat – dísztárgyakat, törött, hibás állapotban is. Nagy méretű, több színű, eozin tárgyak előnyben!

FIGYELEM!!

Gyűjteményekért, egyedi antik Zsolnay tárgyakért kiemelten MAGAS összeget fizetünk! -Bider antikvitás & arany felvásárlás

Kérdés, érdeklődés esetén állunk szíves rendelkezésére. Az ország egész területére teljesen díjmentesen házhoz megyünk. Hívjon bizalommal, akár hétvégén is!

Telefon: +36 (20) 365-2590
Viber: +36 (20) 365-2590

Email:biderantikvitas@gmail.com

Facebook: biderantik

Antik Zsolnay Ismertető

A magastüzű mázzal dekorált porcelánfajansz az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. A gyár ezzel a technológiával alapozta meg világhírnevét. Jellegzetessége a sárgás alapmázra felvitt enyhén domborodó magastüzű máz volt, rendkívül változatos színekben, arany kontúrral. A díszítés elsősorban a magyar népművészetből, valamint a Közel-Kelet, majd az 1880-as évektől Kína és Japán művészetéből merített. A porcelánfajansz technikát Kovács István, a festőműhely vezetője 1968-ban újította fel, azóta porcelánon alkalmazzák a magastüzű mázakat számtalan színárnyalatban.

A Zsolnay gyár ma is legismertebb, legnépszerűbb termékcsoportja.
Zsolnay Vilmos az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításon mutatta be a görög „eos” (hajnal) nyomán eozinnak elnevezett technikáját, amely osztatlan sikert aratott. Míg a kiállításon, szereplő díszedényeken elsősorban népi és keleti motívumokat dolgoztak fel, a következő években a divat változásait követve dísztermékeik a szecesszió jegyében változatosan formált, gyakran plasztikus elemekkel gazdagított kerámiák voltak.

A szecessziós kollekció nagy sikert aratott az 1900-as párizsi világkiállításon. Az üvegkelyhek finomságát idéző tulipánokból több mint százféle változatot gyártottak. A korszakban népszerű és a karcsú nőalakokkal dekorált vázák, virágedények, névjegytálak az eozin technikának köszönhetően légiesen könnyed hatást keltettek. A szecessziót a természet is inspirálta: a virágedényeket madarak, pillangók és a virágok sokféle változata díszítette.

Az eozin készítése ma is kézműves munkát igényel, különlegességét a gazdag színvilág mellett a felületek irizáló fénye adja. Az államosítás után más dísztermékekkel együtt, beszüntették a gyártását, 1958-tól azonban ismét a Zsolnay gyárban készült dísztárgyak legjellegzetesebb típusa, a gyár művészi tradíciójának hordozója.

Már az első világháború előtti években előtérbe került az eozin technikával készült plasztikák gyártása. Ezeket részben a gyár művészei – Mattyasovszky Zsolnay László, Mack Lajos, Kapás Nagy Mihály – tervezték, de gyakran vásárolták meg neves szobrászok modelljeit is.

A két világháború között, a 30-as években is népszerűek voltak az igényes eozin plasztikák, amelyek részben korábbi minták alapján, részben Sinkó András és Szomor László modelljei alapján készültek.Manufaktúránk e gazdag hagyományokat ma is őrzi, limitált kis szériás, exkluzív termékeinken és a mai kor igényeinek megfelelő visszafogottan dekorált dísztárgyakon egyaránt.

forrás: https://www.zsolnay.hu/

https://zsolnay.lap.hu/

antik-zsolnay

Közösség

ANTIK, RÉGISÉG, HAGYATÉK Felvásárlás Készpénzért, Magas áron!